Bikexpert.ro foloseste cookie-uri. Afla mai multe detalii citind politica noastra de utilizare cookies aici

Utile

Stiri si noutati

Dimensiunea anvelopelor si alegerea lor in functie de janta

Dimensiunea ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization), adica conform standardului european; se masoara in mm. De exemplu 37-662 indica latimea de 37mm si diamentrul interior al cauciucului de 622mm. Aceasta dimensiune iti confera posibilitatea sa-ti alegi anvelopa in functie de janta.

Marcajul in Inch (de ex.  28 x 1,4) indica diametrul aproximativ exterior (28 inch) si latimea anvelopei (1,40 inch). Desi mai folosite ca reper mai ales in cazul rotilor de 26 si pentru 29er, este bine de stiut ca, dimensiunile masurate in inch nu sunt precise. De ex. diametrele de 559mm (MTB), 571 (Triatlon) si 590 (Touring) sunt toate incadrate in 26 inch. De asemenea anvelopele cu diametre de 622mm si 635mm sunt ambele clasificate ca avand 28 inch. Tototdata, cauciucurile cu un diametru interior de 630mm sunt clasificate ca avand 27 inch. Aceste clasificari sunt originare din vremea sistemelor de franare” pe cauciuc”. In acele zile diametrul exterior exact era definit de frane.

Dimensiunile franceze (ex. 700x35c) indica diametrul exterior aproximativ (700mm) si latimea anvelopei (35mm). Litera de la sfarsit indica diametul interior al cauciucului. In acest caz, C reprezinta 622mm. Masurile franceze sunt folosite destul de rar cu atat mai rar pentru anvelopele MTB.


CUM ALEGEM ANVELOPELE IN FUNCTIE DE JANTA

Diametrul interior al cauciucului trebuie sa se potriveasca cu latimea jantei.  De exemplu  o anvelopa 37-622 se potriveste pe o janta 622x19C. Diametrul interior al anvelopei corespunde cu diametrul jantei de 622mm.

Mai mult decat atat latimea cauciucului trebuie sa se potriveasca cu latimea jantei. Tabelul de mai jos iti arata posibilele combinatii intre latimile jantelor si a anvelopelor in sistem de masurare ETRTO.

Din anul 2006 combinatia: anevlopa extra lata si janta inguste 17C si 19C sunt oficial aprobate de catre ETRTO, acest lucru datorandu-se folosirii raspandite (in special la MTB), fara probleme.

De multe ori, folosirea unor jante mai late este utila deoarece confera mai multa stabilitate anvelopei.

A = diametru janta

B = latime janta

Tabel de selectie al anvelopei in functie de janta (in sistem ETRTO)


Ghid marimi echipament Cube

Acest ghid te va ajuta sa alegi marimea corecta la echipamentul Cube!...

Cum aleg corect marimea bicicletei?

Acest ghid te ajuta sa identifici marimea corecta a bicicletei....

Preturi Service Biciclete

Aici puteti vedea lista de preturi practicate in service-urile noastre....


Latime sectiune anvelopa
Latime
janta (mm)
18 20 23 25 28 32 35