Bikexpert.ro foloseste cookie-uri. Afla mai multe detalii citind politica noastra de utilizare cookies aici

Utile

Stiri si noutati

Cota1000 - Pucioasa, muntii Bucegi

Ruta: Pasul Cota 1000 – Muchia Gurguiatului- Poiana Hotilor (1304m)- Plaiul Jalei– catunul Muscel (1000m)- Bezdead (700m)- Pucioasa (450m)


Judet: Prahova, Dambovita
Unitate montana: masivul Bucegi, Subcarpatii de Curbura
Locuri de adapost: Stana Talea, comuna Bezdead
Marcaj: Nemarcat turistic
Durata: 4 - 5 ore
Grad dificultate: Mediu
Distanta: 39 km
Diferenta de nivel:1032 m

Descriere: Tura este salbatica si aproape necunoscuta turistilor.
Intrarea in traseu se face din Pasul Cota 1000, situat pe drumul dintre Sinaia si Targoviste pe DN71. Noi am parcurs traseul pana in orasul Pucioasa unde am inoptat. A doua zi am parcurs drumul de intoarcere pe sosea prin satul Moroieni, inapoi la Cota 1000 (aprox. 30 km).
Din spatele hotelului Cota 1000 se urca pe un drum forestier destul de accidentat, trecand pe langa un post de reglare al gazelor, pana in muchia muntelui Gurguiatu. Ca reper, in culme vei intersecta o linie de inalta tensiune. De acolo poteca larga de culme te va ghida de la sine pe aproape tot parcursul traseului pana in apropierea catunului Muscel. Toata zona de culme se caracterizeaza prin urcari domoale si scurte in alternanta cu coborari abrupte si tehnice peste radacini si pietre. Poteca este folosita primavara si toamna pentru transhumanta asa ca este bine batuta.
La capatul muchiei Gurguiatu-Jalei, o data cu iesirea din padure se ajunge intr-o poiana unde vei zari o stana. Trebuie sa traversezi poiana pe poteca spre Vest, fara a intra pe drumul de caruta care te coboara in comuna Talea catre Sud. In mai putin de 30 min vei ajunge la casele izolate din catunul Muscel. De aici trebuie sa cobori catre Sud (in stanga),  in comuna Bezdead pe o poteca prin pasune si padure. Aceasta coborare spectaculoasa te va conduce in prima instanta la izvoarele paraului Bizdidel. De acolo pana in Bezdead trebuie sa mergi prin albia paraului pe un drum de caruta.
O data ajuns in Bezdead mai ai de pedalat 15 km pe asfalt pana in Pucioasa.
Pentru aceasta tura iti recomandam sa foloseti track-ul GPS anexat, deoarece zona nu este marcata turistic si te poti rataci cu usurinta.

Locuri de cazare: Sinaia, cabana Cuibul Dorului, Cota 1000, Pucioasa
Pozitionare: DN71 Sinaia - Targoviste (popas Cota 1000)

Descarca traseul in format .gpx (GPS)


Descarca traseul in format .kmz (Google Earth)Pentru a descarca harta in format .jpeg
Click Dreapta > Save As...