Utile

Stiri si noutati

Traversarea Masivului Iezer

 

Ruta: Barajul Rausor (800m) – saua Portareasa (1830 m)- vf. Iezerul Mare (2462 m)- vf. Rosu (2469 m)- vf. Batrana (2341 m)- Plaiul lui Patru- cab. Voina (950 m)- barajul Rausor

Judet: Arges
Unitate montana: Masivul Iezer
Locuri de adapost: Refugiul Iezer, Cabana Voina
Marcaj: triunghi albastu, triunghi rosu, banda rosie, punct rosu, punct albastru, cruce albastra (in sensul de mers)
Durata: 9-10 ore
Grad dificultate: Avansat
Distanta: aprox. 50 km
Diferenta de nivel: 1900 m

Descriere: Punctul de plecare si sosire in traseul nostru este barajul Rausor situat in amonte de orasul Campulung Muscel. Se poate ajunge cu masina sau cu bicicleta, foarte usor, pe DJ 734 Campulung- Leresti- Voina.

Plecarea se face de pe digul barajului, pe malul drept al lacului de acumulare (raportat la sensul de curgere al apei), in urcare usora pe drumul forestier de pe valea Rausorului. La parasirea vaii,  drumul contiuna serpuit pana pe muntele Portareasa unde se iese in golul alpin. Continuati acelasi drum in urcare si coborare usoara, peste culmile Cernatului si Danciului pana sub vf. Iezerul Mic la Crucea Ateneului.

De aici privelistea este cu adevarat spectaculoasa pentru ca ne aflam deasupra lacului Iezer si vaii glaciare cu aceasi nume.
De aici lasam in urma drumul forestier pietros si intram pe poteca turistica, accidentata, marcata cu banda rosie, ce ne poarta peste vf. Iezerul Mare pana in cel mai inalt punct al Masivului Iezer respectiv vf. Rosu 2469 m. Toata aceasta sectiune de traseu este putin ciclabila si de cele mai multe ori veti fi nevoiti sa purtati bicicleta pe umar sau in mana. Mare atentie aici la obstacole si la poteca ingusta! Tot efortul de aproximativ 1 ora pe langa sau cu bicicleta in spate, va este curand rasplatit odata ce trecuti de vf. Rosu unde se deschide larg culmea Piscanu.

Peisajul se schimba intr- unul mai domol, caracterizat de plaiuri inierbate si largi.  Perspectiva spre masivul Fagaras este uluitoare. De fapt sunt foarte aproape de Iezer, chiar conectati prin muchia Mezea- Otic (va face subiectul altei ture mtb pe care avem in plan s-o realizam acest sezon).

Curand aceasta poteca marcata tot cu banda rosie te va urca spre vf. Batrana pe care insa nu-l ataca direct ci il abordeaza pe curba de nivel pana la intrarea pe Plaiul lui Patru.

In sfarsit dupa mai bine de 7 ore de urcat si pedalat pe plan incepe coborarea spre valea Batrana si cabana Voina peste Plaiul lui Patru (marcaj punct rosu).

Chiar daca scurta in raport cu urcarea, aceasta coborare este o adevarata cireasa pe tort. Single track-ul bine batut din golul alpin si poteca abrupta si tehnica din padure reprezinta o adevarata provocare pentru orice biciclist. In s