Utile

Stiri si noutati

Vf. PapusaRuta: comuna Rucar (800m) – vf. Capitanului (1361 m)- saua Gradisteanu (1975 m)- vf. Papusa (2391 m)- Plaiul Boteanu – stana Boteanu (1788m)-  catunul Satic (1000m)- comuna Rucar

Judet: Arges
Unitate montana: Masivul Iezer
Locuri de adapost: stana Capitanului, stana Preajba, stana Gradisteanu, stana Boteanu;
Marcaj: cruce albastra, banda rosie, banda albastra (in sensul de mers)- partial nemarcat pe culmea Capitanului si culmea Boteanu;
Durata: 7-9 ore
Grad dificultate: Mediu
Distanta: aprox. 49 km
Diferenta de nivel: 2800 m

Descriere:

Traseul incepe din comuna Rucar, jud. Arges, din fata fostului dispensar, pe drumul forestier spre varful Capitanului (orice locuitor va sti sa te indrume catre punctul de plecare spre Capitanul).

Trebuie sa sti de la inceput ca traseul este ciclabil in proportie de 80-90% in functie de gradul tau de tehnicitate. In cea mai mare parte se parcurg drumuri forestiere, acestea urcadu-te pana la mai putin de 1 ora de varful Papusa.

In prima parte a traseului se urca in serpentine pe drum forestier pana in culmea Capitanului unei vei lasa pe partea stanga o stana si vei schimba directia de mers catre Nord. Drumul continua pentru inca multi km pana in saua Gradisteanu (marcaj cruce albastra foarte slab vizibil datorita lucrarilor forestiere). Nu prea ai cum sa te abati pentru ca traseul inainteaza logic pe singura cale bine batuta, dupa ce iese si intra in golul alpin de cateva ori. In mare parte se merge pe o culme lunga in jurul altitudinilor de 1400- 1700 m dupa care se ajunge in saua Gradisteanu. De aici trebuie sa abandonezi drumul forestier si sa inaintezi in push-bike pe poteca turistica marcata precar cu bada rosie/banda albastra pana pe varful Papusa. O data ajuns in varf la 2391 m, priveslistea este coplesitoare. Cea mai buna perspectiva o ai catre masivul Piatra Craiului la Est si masivul Fagaras la Nord. Merita sa-ti aloci aici timp de poze si pauza de masa. De pe vf. Papusa, intrarea pe coborare este destul de evidenta pe singura muchie care se intinde catre Est – directia Pietrei Craiului. Downhill-ul se face pe muchia Boteanu pe o poteca ciobaneasca, nemarcata, ce deseori se infunda in buchete dese de iarba. Mai pe bicicleta mai pe langa o sa ajungi rapid la stana Boteanu de unde te asteapta o coborare tehnica pana in catunul Satic. Pe utima portiune din coborare, trebuie sa te astepti la un drum de exploatare forestiera cu pante foarte mari care iti va pune la incercare franele si tehnica. Aici trebuie sa ai mare grija pentru ca pamantul afanat si prafos te poate scoate usor din decor sau te poate deraia catre sleaul adanc de pe margine!!

Iti recomandam sa te pregatesti temeinic cu tot echipamentul specific unui traseu lung pe munte: haine se schimb, foita de ploaie, lanterna, mancare si multa, multa apa! Sursele de apa sunt sporadice!
De preferat sa ai la tine GPS sau harta si busola pentru ca in conditii de ceata te poti pierde usor!